Nijsgjirrige links & handige apps

Op deze pagina staan handige links die allemaal op hun eigen manier te maken hebben met de meertalige opvoeding van je kind.

 

Meertalige opvoeding en (meertalige) taalontwikkeling
www.tomke.nl
Tomke is een voorlees- en taalstimuleringsprogramma in het Fries voor peuters. Het Tomke project wil ouders en opvoeders informeren over het gebruik van taal in de omgang met het jonge kind. Op de site staat veel informatie over het meertalig opvoeden, maar je vindt er ook verhaaltjes, liedjes, filmpjes en taalspelletjes. 
www.tomke.nl

www.taalgroeimeter.nl
Hoe ziet tweetalige ontwikkeling eruit? Elk kind is uniek en de thuissituatie met betrekking tot taal is vaak anders. Toch zie je bepaalde ontwikkelingspatronen bij (bijna) alle kinderen terug. Op deze website staat informatie voor de relevante thuissituatie.
www.taalgroeimeter.nl

www.heitenmem.nl
Deze website heeft als doel om aanstaande en jonge ouders te informeren over meertalige opvoeding. Daarnaast is er ook het Heit en Mem Magazine, een tweetalig tijdschrift voor ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar.  
www.heitenmem.nl

www.meertalig.nl
Dit is de website van De Taalstudio. De Taalstudio bedenkt projecten en producten en leveren advies aan ouders, professionals en organisaties over het omgaan met meertaligheid in onderwijs en opvoeding. 
www.meertalig.nl

www.kindentaal.nl
Hier kan je antwoorden vinden over de meest gestelde vragen die gaan over taalontwikkeling van het kind. Bovendien staat er informatie met betrekking tot taalachterstand en meertaligheid. 
www.kindentaal.nl

www.bilingualism-matters.ppls.ed.ac.uk
Bilingualism Matters is een Europees onderzoeksnetwerk dat kennis over meertaligheid verspreidt. Het werd in 2008 opgericht met als doel het promoten van de voordelen van het spreken van meer dan 1 taal. Op deze Engelstalige website staan interessante (wetenschappelijke) artikelen, antwoorden op vragen van ouders en andere informatie. Sinds september 2014 heeft Bilingualism Matters een Nederlandse tak: Bilingualism Matters@NL, ondergebracht bij De Taalstudio. 
www.bilingualism-matters.ppls.ed.ac.ukOnderwijs
www.3ts.nl
CEDIN/Centrum Meertaligheid begeleiden een netwerk van drietalige scholen: 3TS. Op deze site staat uitgebreid beschreven wat deze scholen inhouden en is er lesmateriaal te bekijken en te bestellen. 
www.3ts.nl

www.drietalen.nl
Hier vind je informatie over drietalig (Nederlands, Fries en Engels) basis- en voortgezet onderwijs in Friesland. Welke scholen zijn er? Wat zijn de voordelen van deze scholen? 
www.drietalen.nlOm te doen
www.berneboek.nl
Op deze website kan je het interactieve boek ‘Tûzenpoatsjes’ finden, met daarin opzegversjes.
www.berneboek.nl

www.fryskprinteboek.nl
Op deze website staan sprookjes en andere verhalen om te lezen. 
www.fryskprinteboek.nl

www.berneboel.nl
Berneboel is een educatieve Friese site voor de kinderen van de onderbouw van de basisscholen. Het sluit aan bij de thema’s van de Friese taalmethode Studio F, ontwikkeld door Taalsintrum Frysk van Cedin. Op de website staan spelletjes, verhaaltjes, filmpjes, liedjes, quizzen en ander vrolijk Fries taalmateriaal. 
www.berneboel.nl

www.spultsjes.nl
Op deze website kunnen kinderen van 0-12 jaar online spelletjes spelen. Er zijn verschillende soorten spelletjes die het kind alleen of samen met iemand kan doen
www.spultsjes.nl

www.gamefrysk.nl
Is je kind dol op spelletjes? Op GameFrysk staan Friese taalspelletjes voor Android tablets en iPads.
www.gamefrysk.nlMeer informatie
www.ontdekdebieb.nl
Dit is de website van de bibliotheken in Noord Fryslân. Hier kan je in de catalogus van de vestigingen zoeken naar je favoriete boek. Er staan onder andere handige voorleestips en informatie over lezen op school.
www.ontdekdebieb.nl

www.afuk.frl
Afûk wil de Friese taal dicht bij de mensen brengen, dit doen ze door activiteiten te organiseren en producten aan te bieden. In hun (web)winkel kun je bijvoorbeeld Friese boeken, cd’s en souvenirs kopen. Ook kun je bij de Afûk taalcursussen Fries volgen. 
www.afuk.frl

www.ggdfryslan.nl/jgz
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Fryslân richt zich op een gezond en veilig opgroeien van alle kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 19 jaar. Je kunt bij de JGZ onder andere terecht voor vragen over de opvoeding en talige ontwikkeling van je kind. 
www.ggdfryslan.nl/jgz

www.opvoeden.nl
Als je vragen hebt over zwangerschap, opvoeden en opgroeien, wil je natuurlijk graag gemakkelijk en snel het juiste antwoord vinden. Dan zit je hier goed!
www.opvoeden.nl